flags

flags

středa 27. dubna 2016

Pryč ze severu a nějaké ty drby

Opouštím Normandii a jak si tak sedím na nádraží nechávám se fascinovat Francouzskými detaily. Speciálně těmi, co si vážně nedokážu vysvětlit, natož je pochopit. Aneb je tu další článek z rubriky kulturních postřehů, tentokrát na téma severní Francie (nedovoluji si tvrdit, že to platí i pro celý zbytek státu).
  • V Normandii neumí vařit kafe. Ve všech kavárnách mají drahé stroje, ale pravděpodobně jim nikdo nevysvětlil k čemu jsou. Za měsíc a půl, jsem měla jednu jedinou ucházející kávu. Zbytek byl spálený nebo prostě hnusný. Slovo cappuccino tu také nikdy nikdo neslyšel.
  • Francie má být země jídla a Normandie má spoustu božských specifických surovin. Vařit se tu ale ještě nenaučili. Díky bohu, že ústřice jsou nejlepší syrové. Jinak by je určitě podávali rozmražené s parboiled rýží nebo přesmaženými hranolkami, jak to dělají se vším ostatním.


  • A hlavně, pokud tu dostanete chuť na ústřice, doporučuji si počkaj na odliv a s pohrabáčkem, kýblem a holinami se projít po skalnatém pobřeží... Vlastnoručně sesbíraná pochoutka je ta nejlepší!




  • Calvados se tu sice vyrábí, ale ty ceny! No málem mi vypadly důlky z očí, teda opačně. Hezkou lahev pod 30 EUR nedostanete.
  • Jablečný cider tu je jiná liga. Přidaný cukr? Blázníte? Pořádná suchá chuť zkvašených jablek!
  •  Fouká tu vítr. Neustále. I když Vám místní budou tvrdit, že dneska teda ne.
  •  Pondělí? Proklínaný to den! Chcete jít na trh? Do restaurace? Do malého obchodu? Koupit čerstvé maso? Počkejte si do zítra. Zlatá situace u nás, že zavírají jen muzea!
  • Nemáte-li auto – půjčte si ho. Meziměstská doprava je skoro neexistující a mezivesnickou byste nenašli vůbec.
  • Maso v obchodech – kvalitní, čerstvé, ale skoro úplně bez tuku. Prorostlou krkovici Vám prodají jen s hrůzou v očích.
  • Každý místní venkovní trh má neuvěřitelně vonící stravovací sekci. Pro mě byl však fascinativní výběr jídel – palačinky jak sladké tak slané, hranolky, bagety, grilované kuře, paella a kuskus. Ehm.
  • Pozorováním zjištěno – spousta francouzů nemá rádo modré sýry!
  • Ano, i ve Francii je velice jednoduché najít vinnou sekci nápojového lístku v této podobě: Bílé / Červené / Rosé. A nikdo se na Vás nebude špatně dívat, když s tím budete spokojeni.




  • Francouzi milují značky. Mají je všude a mají jich milióny.






  • V Normandii je neuvěřitelná spousta přistěhovalých angličanů. Většina z nich sem odjede trávit klidný a levnější důchod. A co je na tom zajímavé? Jak utíkají. Většina z nich tu vydrží přibližně 10 let a pak se vrací do své drahé anglie, k rodinám apod. Chybí jim tu custard, gravy a čaj s anglickým pytlíkem.
  • I Normandie začíná být zaplavena řepkovými poli.
  • Původní architektura je tu kamenná. Nicméně sádrokarton je prostě levnější...
  • Z fast foodu tu najdete McDonalds a Buffalo Grill. Nic z toho však v centru měst. Oboje, nutno dodat, otevřené i v pondělí!
  • Všichni tu šílí ze svých zahrádek. Musí být barevné, dokonalé, zastřihnuté a upravené. Na ceně nezáleží. I kdyby jeden květináč měli kupovat desetkrát za sezónu, protože jim ty kytky pokaždé umrzly.

No a člověk by řekl, že lidi tu budou zapšklí stejně jako počasí. Není to však kupodivu pravda! Například teď si povídám ve vlaku s pánem, který je fascinován, že mu dokážu ve francouzštině rozumnět a který byl v Praze (stanoval na Bílé Hoře), navštívil Karlštejn a zná Krnov. 

Žádné komentáře:

Okomentovat