flags

flags

sobota 19. října 2013

Nha Trang Escape


Celý život se vyskytuji ve městech, ale ještě žádné nebylo tak šílené jako Saigon. A ano, já mám města ráda, ale tohle je opravdu chvílemi k nevzdržení. Všichni na Vás troubí, zírají, šahají! Prostě to chce čas od času pauzu. No a tak jsem zase s naším dámským slovanským gangem naplánovaly únik za hranice všedních dnů, do další plážové destinace, do městečka Nha Trang.


Cesta byla dlouhá. No jak jinak také, když jsme zase vyrarzily autobusem! V pátek v osm večer jsme se tedy nalodily do pohodlných autobusových postýlek a za 10 hodin noční jízdy jsme měly dorazit na místo určení. Tentokrát jsem byla tak unavená, že mě nevybudily ani občerstvovací zastávky. Jediné nepříjemné a probděné momenty přišly někde ya Mui Ne, na očividně rovné a opuštěné silnici, kde se to pan řidič royhodl rozjet a autobus se chvílemi až odlepoval od asfaltu. Nakonec se cesta trošku protáhla a my dorazily v půl osmé. Šup do hotelu, probouzecí sprcha a rychle na pláž snídat a relaxovat!

Pláž... No říkali nám, že to bude ta nejhezčí ve Vietnamu. Já doufám, že ne... Nebyla špatná, ale kromě těch božských palem nebyla ani nějak zvlášť extraordinérní. Byla dlouhá, neuvěřitelně dlouhá. A nebyly tam vůbec žádné mušle! Moře bylo u břehu zvířené se spoustou písku, ale jinak klidné a perfektní pro normální plavání na rozdíl od těch šílených vln v Mui Ne. A taky se jí musí dát k dobru výhled. K Nha Trangu patří několik úžasných, hornatých ostrovů, které krásně dokreslují obzor.

V programu na odpoledne byla procházka po městě, jejíž cílem mělo být nalezení příjemného oběda. Velice záhy jsme zjistily, že jsme se vydaly na špatnou stranu. Nehledejte restaurace v centru, nejsou tam... Díky bohu jsme našly alespoň jednu ve chvíli kdy už jsme málem umdlévaly hlady. Poté chytit taxíka a hurá za řeku.


Tam na nás čekala Po Nagar Cham Tower. Chrám, který byl postaven v 18 století se svými dvěma menšími bratříčky. Byla to nádherná barevná podívaná se vší tou cihlovou červení. A byl odsud krásný výhled na severní část města s říčním přístavem plným modrých rybářských lodí a ostrovy v dáli.



Zbytek odpoledne už byl zase čistě relaxační, čekaly nás totiž lázně - bahenní lázně! Thap Ba Spa (odkaz) se nacházejí až pod kopci za městem a je to jedno z těch míst kam vás pošle každý průvodce. Ale kdo se už od mala nechtěl řádně vyválet v bahně? Tady k tomu máte oficiální příležitost... Lázně nabízejí několik balíčků služeb, ale určitě nemá cenu investovat horentní sumy do VIP salónků, protože byste si určitě neužili tu správnou atmosféru. Takže jsme každá zaplatily 120 Kč, půjčily si ručníky za 10, převlíkly se do plavek a vyrazily se rochnit.

Bahenní bazének pro nás byl napuštěn, jen asi není dobré se pouštět do úvah kolikrát to bahno už bylo použito před Vámi... 20 minut jsme se válely, polévaly, drbaly a nebylo to zlé... jen pak už nám byla zima, taky ho mohli trošku nahřát. Jedna velmi vydatná sprcha na vymytí všeho co se nás chtělo pustit a sup na tlakové ostřiky. No spíš to lechtalo než cokoliv jiného a taky nutno dodat, že byly pěkně studené. Další bod programu nás ale už konečně zahřál, protože nás čekalo 30 minut v horké minerální lázni. To byla lábuž! A mimochodem jsme tam pomalu začaly zjišťovat jak moc jsme z dopoledne spálené.

Po půlhodině už jsme byly perfektně promáchané a tak jsme s těžkým srdcem opustily teplo a vyrazily pod vodopád. Byl teplý! A perfektně masíroval záda! To bylo božíííí. Pak ještě poplaváníčko v teplučkém bazénku (a to jsme vlezly do toho který byl označen jak studený) a šup se dát dohromady a chytit taxi do města. A to mi věřte, že ve večerní hodiny není na tomhle místě jednoduché. člověk by řekl, že už si řidiči zvyknou že tu v určitou hodinu bude nával, ale asi ne. A tak jsme čekaly asi 20 minut a jen nás tiše žrali komáři. Opravdu doporučuji přibalit repelent!



Večer v Nha Trangu nemůže nikdy chybět návštěva Night marketu a samozřejmě Sailing Clubu (odkaz) :) Posezení možné jak v elegantních, pohodlných a romantických sedačkách, nebo třeba přímo na pláži na pytlích u táboráku. Na menu jsou samozřejmě krom jiného koktejly. Určitě dražší než obvyklé Vietnamské, ale dobré a ta atmosféra za to určitě stojí. Za normálních okolností je skoro každý večer možné zajít i na plážovou párty. Ale my jsme dorazily zrovna v datu, kdy byly kluby povinně zavřené nebo alespoň bez hudby, protože celý Vietnam oplakával smrt posledního žijícího generála z války.



Druhý den po ránu jsme vyrazily na moře. Čekal nás půldenní šnorchlovací výlet k místním ostrovům. Bylo to super! V Nha Trangu najdete mnoho ostrovních cest, ale většina z nich je loď narvaná ruskými turisty a výlet si neužijete. Jsou tu také Booze cruises, no ale to už je úplně mimo mé zájmy :) Pak ale můžete nalézt agentury, které mají opravdu zájem o potápění a šnorchlování a s nimi můžete opravdu v klidu užít dne (odkaz). Na lodi nás bylo celkem 6 cestovatelů a přibližně stejný počet co se posádky a instruktorů týče. My 4 dámy jen šnorchlovaly, byly s námi však 2 francouzi, kteří se potápěli. A bylo to nádherné! Spousty korálů, barevných rybiček, dvě sytě modré hvězdice a spousta modře-modré vody. Ve které tedy plavalo pozoruhodné množství igelitových pytlíků, ale tím jsme si radost zkazit nedaly.


Po návratu na břeh nás čekal italský oběd, kde jsme si konečně popovídali se zmiňovanými francouzi, ze kterých se vyklubali mořští mikrobiologové, kteří tak různě výzkumně cestují světem a u toho se potápějí. Na cestách potkáte vždy stoprocentně nejzajímavější lidi, tím si můžete být jisti.

Odpoledne jsme ještě musely navštívit místní nejslavnější pagodu - Long Son s jejím obrovským Budhou. No byla to pagoda. Ještě jsem jich neviděla tolik, ale už mi začínají připadat všechny stejné. Leč po obrovském Ježíši, mám na kontě i obrovského Budhu a to se mi líbí! Cestou ještě návštěva Dam marketu, místního největšího a nejstaršího, kde najdete vše a na rozdíl od takového Saigonského Ben Thanu, tady opravdu nakupují i místní a ne jen turisté. No a večeře (úžasná indie - odkaz)- odpočinek - autobus.


 

Tenhle dvoudenní výlet byl pro nás jak celý týden. Nha Trang je na rozdíl od Mui Ne město, kde bych si dokázala představit strávit i delší dobu (tím myslím tak týden). Je tu co dělat. Je tu spousta krásných ostrovů, sportovních příležitostí, zábavní park, spousta seafoodových restaurací s tím nejčerstvějším jídlem co si dokážete představit a spousta míst, která stojí za vidění. Určitě si nenechte ujít bahenní a minerální lázně, i když bych se asi poptala místních na reference, protože ty kde jsme byly my už jsou prý jedny ze starších a dají se najít prý i lepší místa.

Jediné co Čehovi pravděpodobně zkazí náladu je (nebo aspoň mě zkazilo), že na Vás budou všichni mluvit Rusky. A ano to myslím i Vietnamce. Všechny. Jiný jazyk než ruštinu tu nikde neuslyšíte a ani neuvidíte. Vietnamsko-ruská menu v restauracích pro mě byla až neuvěřitelná. Chvílemi jsem si říkala, jestli ještě někdo vůbec zůstal v Karlovývh Varech, protože dle mě, byli všichni tu.







Žádné komentáře:

Okomentovat