flags

flags

pátek 3. ledna 2014

Oáza klidu jménem Hoi An

Jednou jsem si takhle uvědomila, že mám prozkoumán jižní Vietnam a hranice kam se chci podívat, se mi nemile posunuje k severu. Nebylo by na tom nic tak zlého, kdyby se dojezdová doba pozemními spoji neprodlužovala přes 15 hodin, což už si při víkendových výletech nemůžu zrovna dovolit. No ale na druhou stranu když člověk investuje do letenek, chce na místě stejně strávit více času. Tak jsme si vzaly dva dny dovolené k dlouhému víkendu a vyrazily do centrálního Vietnamu. 

Podnebí
Vzhledem k tomu, jakou dobu jsem si pro návštěvu vybrala já, musím začít tímto tématem. Hoi An je po linii Vietnamu už přeci jen lehce posunutější než Saigon a já vždy zapomenu co to může udělat. Takže jsme na konci prosince vyjely z 30 stupňů a dorazily do 16 stupňů. A byl to drastický šok. Nicméně ani lehké mrznutí Vás neodradí od pousmání se nad všemi okolo co jsou zabalení v kabátech a bundách, které vy byste si oblékli až ve chvíli, kdy teplota spadne k nule.

Co se tu snařím sdělit je, že pokud máte možnost si vybrat čas návštěvy, zvažte co vše chcete dělat. My chodily v dlouhých kalhotech, svetrech, šálách a ponožkách. Na spaní to chtělo se řádně obléct i zabalit, neb vietnamské domy neznají ani topení, ani izolaci. Moře bylo bičováno studeným větrem s vlny se zvedaly někdy i do několika metrů. Na chození po městě a nakupování to bylo super, pro jednou jsme se nekoupaly ve vlastním potu a zkoušení oblečení bylo pohodlnější (až na to jak to oblečení studilo). Akorát jsme ledový čaj vyměnily za horký a holt si spíě chodily sednout dovnitř restaurace než na zahrádku. Jo a slunce jsme viděly asi dvakrát, zbytek byla jen neprostupná šedá obloha (zatraceně nefotogenická).

Nicméně cestování ač tepleším, tak období dešťů bych asi také neriskovala, protože Hoi An leží na řece, která má stabilní tendence se vylévat z břehů. Letos to například došlo až do extrémů (viz odkaz), ale asi bych to nějak nutně nepotřebovala testovat ani jindy...

Transport
Cesta do Hoi An je dlouhá. Městečko je to malé, ve středním Vietnamu a víceméně bez přímých spojů. Vlakem/autobusem nebo letadlem se dostanete do města Da Nang, které dle mého názoru stojí za návštěvu pouze rychlou a pokud možno večer, protože jeho osvícené mosty jsou pomalu jediné, které tam stojí za to. Z Da Nangu máte pak několik možností odvislých od pohodlí a velikosti investice (Hoi An je vzdálen cca 30km):
Taxi - pohodlné a rychlé, vyjde cca na 300 000VND což při plném obsazení není tak zlé
Open bus - autobusy cestovních agentur jako například Sinh Tourist operují i tady, jízdenka cca 80 000VND, stále pohodlné
Hotel pick-up - pokud už máte v Hoi An zařízené ubytování, poptejte se jich předem zda Vás z Da Nangu nevyzvednou, hodně místních hotelů má svoje shuttle busy, ceny se velmi rapidně liší bus od busu
Local bus - nejméně pohodlné, nejlevnější a stoprocentně nejdobrodružnjší. Názory na tuto službu se liší, ale já opravdu pro tu zkušenost doporučuji! Jsou to žluté autobusy, které nemají stanovený jízdní řád, ceník a zastávky. Někdo tvrdí, že jezdí každou hodinu, někdo že každých 15 minut. Zastaví Vám pokud bude mít místo a pokud budete mávat dost důrazně. Pozor řidiči jsou blázni a opravdu to pálí, mávejte včas. Na nastupování se nezastavuje, ale přibržďuje. Cena by měla být v originále cca 18 000, dobré je jet za 25 000, většinou nezaplatíte bohužel méně než 50 000VND...

Ubytování
Vybíreje podle toho co chcete vidět, jak dlouho tu chcete být a zase podle velikosti investice. Výběr tu je převeliký a odvážnějším štěstí přeje - není taková nutnost bookovat dopředu. Nás čekaly tři noci a tradiční  vyhledávání na Agodě poskytl neočekávaný zázrak - viz tato recenze. Nicméně pokud bych cetovala v trochu teplejším období, zvažovala bych něco blíž pláže a dál od města. Dojezdnost velmi pohodlná na kole a pláž tu měli pozoruhodně pěknou.





Středovietnamská kuchyně
Jedna z věcí, kvůli které sem chcete zavítat je místní kuchyně. Neměla jsem tušení, že v rámci Vietnamu jsou takové rozdíly, ale jídlo v Hoi An bylo prostě božské. Je tu samozřejmě široká nabídka všeho světového, ale opusťte známé chutě a vrhněte se do levných pouličních stravoven na Cao Lau, My Quang, Com Ga, White rose, Wontons, Spring rolls, nebudete mít dost ani za týden! Mají tu úplně jiné nudle, vývary v polévkách jsou mnohokrát silnější, rýže má jinou strukturu, bagety jsou francouzštější... Těžko se to popisuje, když mi tu při vzpomínkách tečou sliny.



Památky
Konečně se dostávám k těm hlavním důvodům proč chcete do Hoi An jet. Celé tohle městečko je památkou UNESCO a na první pohled uvidíte proč. Prastaré domečky, nádherné mosty, čínské pagody... Tohle místo si zachovalo ducha doby a stará se o něj. Existuje tu něco jako třídenní pas s tuším 5 vstupy do míst dle vlastního výběru za 120 000VND. Tato místa jsou největší pagody, domy největších rodů, které tu žily, nebo například nejzachovalejší část města a japonský krytý most. Já teda musím přiznat, že jsme vstupenky nepořídily, leč například do placené zóny města jsme se dostaly i tak dost velkou náhodou, postraní uličkou.

Město však není kde to končí. Z Hoi Anu jsou dostupné jednodenní výlety do My Son, který je také památkou UNESCO. Jedná se o největší Vietnamský komplex Cham Chrámů i když zachován ho byl jen zlomek. O Cham kulturách, které vycházejí z hinduismu se můžete více dozvědět v Da Nangu v muzeu Cham. 

Na půli cesty mezi Da Nangem a Hoi An jsou také "Mramorové hory" ve kterých jsou vytesané sochy a celé pagody. Bohužel jsme nestihly navštívit, ale prý to stojí za to. Jde se tu i nechat vyhodit z Local busu a pak si chytit další. 



Nákupní smršť
A to nejhorší jem si nechala nakonec. Vietnam má pekelně levnou pracovní sílu, až mi jich je někdy líto, ale má to takový zvláštní efekt na výběr suvenýrů, které si odsud odvezete. Ve většině případů mezi nimi totiž bude nějaký kus na míru šitého oblečení. A lepší místo než Hoi An na toto šití a případně i prachsprosté nákupy nenajdete. Město má dlouho textilní historii, ale když zjistili, že jim sem začali turisti jezdit si prostě nechat něco ušít, nastal boom. V tuhle chvíli zde najdete cca 600 krejčovských obchodů a každý z nich Vás bude chtít uchvátit pro sebe. Je to nápor jak na vaši hlavu, oči i peněženku, ale pokud přijedete připraveni, užijete si to tu náramě a nespokojeni neodjedete. Stejně tak doporučuji se věnovat i doplňkům, náušnice za 20 000VND mně málem zabily. Ale o tom všem v dalším příspěvku ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat