flags

flags

pondělí 17. února 2014

Tropický neobjevený ráj - Koh Rong

Vezmeme to dnes trošku vizuálně: 


8 km opuštěné pláže...


Potkáte se tak jedině s vodním buvolem a toho uvidíte dřív ucítíte než uslyšíte...



Krystalicky čistá voda, žádné medůzy, po ránu bez vlnky...




Písek je čistě bílý a neuvěřitelně jemný, když šlapete do jeho suchých částí, kvíká....


Hned na pláž navazuje božsky zelená džungle plná květů, ptáků a motýlů...


Palmy mají magickou moc udělat jakékoliv místo krásným...


Na noc složíte hlavu do dřevěného bungalovu a ke spánku Vás ukolébají vlny....


A co se jídla týče? Čerstvější a chutnější ryby či plody moře jinde nenajdete. Můžete si je klidně jít nalovit :)


Tak co? Namlsaní? Tenhle ráj se jmenuje Koh Rong a je to ostrov na jihu Kambodži. 

Přístup

Vaším prvním krokem bude dostat se na jih do města Sihanoukville. Má své letiště a je jednoduše dostupné autobusy z Phnom Penhu (cca 5 hodin) či Siem Reapu (nejlepší přes noc 11 hodin). Sihanoukville je samo o sobě zajímavou destinací. Půlka města jsou kasina a hotely plné Ruských návštěvníků a druhá půlka města jsou dlouhé bílé pláže plné baťůžkářů. Ve vzdálenosti cca 1-3 hodiny cesty lodí od města jsou dva větší ostrovy - Koh Rong a menší Koh Rong Samloem. Na oba ostrovy jezdí pravidelně jak zájezdní lodě a booze cruises tak i transport v podobě takzvaných slow boats (původně rybářská a opravdu pomalá plavidla - až 3 hodiny) a speed boats (většinou soukromá plavidla resortů - cca 1 hodina cesty). Nejen délka cesty je rozdíl, ale i cena, zpáteční pomalá jízdenka může být 10USD, při rychlé verzi se dostanete na 25USD. 

Ubytování

Je nutné mít na paměti, že se tu bavíme o ostrovech a tím pádem i limitovaných počtech postelí. Najdou se tací co na ostrov dorazí bez rezervovaného ubytování, ale už jsem slyšela i o takových co opravdu neměli střechu nad hlavou tímto způsobem. Další důvod proč mít ubytování je, že oni vám mohou vždy doporučit, kterou loď, kdy a kde chytit. Pak už zbývá jen rozmyslet co přesně chcete. 

Na Koh Rongu jsou dvě hlavní oblasti pro návštěvníky. První je živoucí vesnice Koh Tui s širokou nabídkou hostelů, bungalovů, restaurací a s nočním životem do 4 ráno. Tou druhou je Long Set beach s vesnicí jménem Sok San na svém konci. Fakt, že internet najdete snad v jediném resortu na tomto místě a elektrika se vypíná v 10 večer, mluví za své, aneb pokud chcete opravdu božský klid opuštěného místa, chcete na Long Set Beach. Ceny jsou samozřejmě zase o chlup vyšší než na pevnině a výběr menší, ale my byly například v dvoulůžkových bungalovech, které vyjdou na 10USD na noc. Vzhledem k té internetové situaci také počítejte s tím, že bookovat je dost často nutné telefonicky :)

Ještě pár typů jak být ubytováni šťastně - bungalovy jsou super, ale :) Ostrov je relativně malý a má pár svých problémů, například krysy. Proto se vyplatí mít bungalov na kůlech. Tam to ale nekončí, mají tu totiž sympatické ještěrky, které jsou ovšem po nocích dost hlasité. Zalezou si do skulin ve dřevě a ve velmi pravidelných intervalech vydávají velmi pravidelné skřeky. Poslední věcí je moře. Nechávat se uspat zvukem vln je super, ale nedoporučuji mít kůly držící bungalov přímo ve vodě. Důvod je jednoduchý - příliv. Během noci se totiž hlasitost vln zvyšuje a začne se Vám celé obydlí lehce kývat. No je to trošku pro otrlé :)

Nutné vybavení

Už je to klasika ale musím zopakovat:

Opalovací krém (neuvěřitelně silné slunce a málo stínu)
Repelent (písečné blechy jsou děsné potvory, o komárech ani nemluvím)
Klobouk, šátek, cokoliv na hlavu
Pokud nechcete tolik utrácet, přivezte si nějaké to ovoce a svačinky, pevnina je levnější...
Pilulky proti mořské nemoci (ano ta loď opravdu houpe, speciálně pokud jí bude řídit šílený francouzský blonďák z Base Campu :))
Sluneční brýle (neznám silnější světlo než slunce odražené o čistě bílý písek)
Peníze (na ostrově nejsou bankomaty)
Knihu
Baterku (myslím to vážně, že po 10 hodině prostě není elektrika až někde do 5 ráno)


Co tam?

Koh Rong je útočiště klidu, čehož já jsem využila s knihou na pláži. Pokud Vás ovšem tohle omrzí, jsou i další možnosti. Ostrov má cca 43 km pláží, takže je co prozkoumávat i když místní džungle je z většiny nedostupná. Kamkoliv se dostanete pokud si pronajmete loď, případně půjčíte kajak. Určitě stojí za to si jít zašnorchlovat nebo i regulérně se zapotápět, korálů je prý kol dokola mnoho. Výlety na sousední ostrovy, rybolov, vše je možné :)

Ostrovní současnost a budoucnost

Někteří tvrdí, že Koh Rong je Thajsko před přílivem kapitálu a turistů. Nebyla jsem v Thajsku, ale dokážu si představit, že to sedí. Ještě stále je to místo bez jakékoliv infrastruktury, stabilního zdroje elektřiny a s lidmi, kteří ostrov nikdy neopustili. Je tu i jedna dobrovolnická organizace, ke které se můžete dočasně přidat a pomoci s výukou dětí nebo úklidem ostrova, protože příliv je nemilosrdný a na místní pláže vyplivne leccos. 

Znáte seriál Survivor? Taková ta banda mladých lidí někde na ostrově co celé dny jí kokosy, snaží se nehádat a hraje pozoruhodné hry? Tenhle ostrov je jeden z těch zapomenutých rájů, kde se podobné věci točí. V minulosti zde kvůli tomu byl postaven resort - Base Camp a odehrála se tu jedna série pro Francii. V současnosti ostrov okupují Bulhaři a začínají točit svou. 

A budoucnost je asi ta nejčernější část. Celý ostrov byl totiž prodán developerské firmě Milennium Group na "99-year master lease", která se ho v nadcházejících letech chystá proměnit v jeden velký resort s vilami, bazené, letištěm... No podívejte se sami sem jaký je plán - Koh Rong. Mě to přijde jako zvěrstvo, které znamená zdecimování neuvěřitelné plochy lesů, vyhnání 2000 rybářů z jejich domovů a zničení jednoho poklidného ráje na zemi. Je tohle opravdu jak chceme dopadnout? 





Žádné komentáře:

Okomentovat