flags

flags

středa 2. dubna 2014

Vietnamská káva

Můj vztah ke kávě byl většinu mého života dost vlažný. Když jsem byla menší, milovala jsem bílou kávu. Byla jsem to jedno z mála dětí v jídelnách a na táborech, které jásaly když byla na menu tato pozoruhodná nahnědlá tekutina. Zde však mé nadšení skončilo a pak jsem dlouhá léta odmítala se na jakoukoliv kávu jen podívat. Změna přišla s brigádami na které bylo nutné vstávat před šestou ráno a se stále delšími a náročnějšími seminárkami. V tu dobu to ale pro mě byl nápoj nutnosti a ne požitku. 


No a pak jsem odjela do Vietnamu a pochopila, že to jde i jinak. První setkání s Vietnamskou kávou proběhlo asi tím nejlepším možným způsobem, přibližně 4 dny po příjezdu. Po návštěvě War Muzea jsme si sedli na obrubník v nejbližším parku a do rukou dostaly náš první plastový kelímek, plný ledu, s brčkem a chuťovým blahem nazývaným cà phê sữa đá, to vše za 12 Kč. Vzpomínka na tenhle moment mě bude bavit ještě dlouho - stačila minuta, dvě nasátí brčkem a káva byla pryč. Náš vietnamský průvodce se na nás díval jak na blázny, jak jsme to mohly vypít tak rychle a jak je možné, že chceme hned další. Nicméně místní káva je návyková záležitost a netrvalo dlouho a naučily jsme se ji pít jako pravý Vietnamci :)

Co dělá Vietnamskou kávu tak specifickou?

  • Vietnam produkuje svou vlastní kávu, několika druhů a kvalit, včetně té světově nejdražší - Kopi Luwak.

  • Vietnamská káva je překapávaná přes speciální hrníčková sítka pro představu, tady je obrázkový návod).

  • Vietnamci jsou na sladké a tak i svou kávu rádi přeslazují - místo klasického mléka se používá kondenzované a pokud chcete černou, očekávejte na palec vysokou vrstvu cukru na dně sklenky.

  • V místním podnebí je nejoblíbenější cà phê đá, tedy káva s ledem. Na ulici ji dostanete průhledném plastovém kelímku s brčkem, v restauracích a kavárnách nejčastěji v úzkých vysokých sklenicích.

  • Pokud chcete kávu teplou, zajděte do jakékoliv z milionu místních kaváren a dostanete pravděpodobně malý hezký hrneček s překápavačem. Často také dostanete termostičku nebo sklenku s vodou navíc, kterou si můžete kávu doředit na správnou "sílu" nebo si překapat další dávku. 

  • Dobrá Vietnamská káva má chuť po karamelu nebo lískových oříškách. Co na ní mám ráda nejvíc, je ale plnost té chuti, něco co jsem evropského Espressa nikdy nenašla.

  • Ať si kdo chce co chce říká, Vietnamská káva je silná!

Ano, potkala jsem tu lidi co Vietnamskou kávu rádi nemají a stále tu hledají italštější a italštější kavárny. Já jí ale absolutně propadla. Když je špatná nálada, kondenzované mléko Vás pohladí na duši a kofein nakopne. Když je teplo, černá káva s ledem Vám zchladí organismus. Když se potřebujete probrat, síla tohohle nápoje Vám dodá energii. A hlavně, je to první káva, která mi v žádné podobě nedráždí žaludek. Což je značně zajímavé, protože většina lidí na ní prý reaguje opačně. Já měla vždy po kávě problémy s pálením žáhy, to se mi ale s vietnamskou ani jednou nestalo a že jsem jí jeden čas pila na litry. 

Káva ve Vietnamu hlavně patří ke kultuře. Je to rituál, je to zvyk, je to závislost... Je to určitě nejoblíbenější a každodenní nápoj a je to důvod proč je všude tolik nádherných kaváren, které si stoprocentně zamilujete hned po příjezdu. O tom ale už někdy příště ;-)

5 komentářů:

  1. no...jen poznamka k espressu - asi jsi nikdy nebyla v poradne kavarne, kdyz rikas, ze nemuze byt plne...kazdopadne vietnamska kava je ted velkej hit i tady, tusim, ze v sape se da sehnat i v celku autenticke podobe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem v lecjakých kavárnách, ale preso pro mě prostě nemá ten efekt a navíc mě po něm skoro stoprocentně pálí žáha, což mi asi vadí nejvíc :D

      Vymazat
    2. fusion! coffee fusion! kdyz pali, tak je spatne udelany, prepaleny, dlouho delany a tak

      Vymazat
  2. www.trungnguyen.cz - Vietnamská káva oficiálně v ČR:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak odted se uz opravdu muzu tesit domu! :) Super info!

      Vymazat