flags

flags

pondělí 17. března 2014

Lodí do Battambangu

Další zastávkou na Kambodžských cestách bylo město Battambang. Nicméně i cesta bývá destinací a pro  přesun sem jsem zvolila nezapomenutelný zážitek - cestu lodí.

Fakta jsou následující:

Siem Reap - Battambang autobusem = 3-4 hodiny cesty / 3-5 USD
Siem Reap - Battambang lodí = 7-12 hodin cesty / 19-25 USD

Ne, opravdu nejsem blázen, že jsem si vybrala druhou možnost. Říká se tomu dobrodružství, zážitky a stojí to za to (mimochodem mojí lodi to trvalo 9 hodin).

Lodní doprava mezi těmito městy má velmi jednoduchý systém - jedna loď denně tam a druhá zpět, vše pod taktovkou pouze jedné společnosti. Lístky se dají na obou stranách sehnat velmi jednoduše ve všech cestovních kancelářích a hotelích. Pokud však jedete na nízkém rozpočtu, neberte první na které připadnete, vyplatí se chvilku hledat a vyptávat na ceny. Co jsme se později bavili na lodi - každý zakoupil jinde a rozdíl opravdu byl až 6 USD. 

Lodě vyjíždí ráno kolem osmé hodiny a pokud si přejete, firma Vás vyzvedne v hotelu. Pro mě se stavila milá slečna na motorce, která byla tak v osmém měsíci... Měla jsem tendence jí nabídnout, že budu radši řídit, ale vypadala odhodlaně. Nicméně shromaždiště pro odvoz je (co se týká směru ze Siem Reap) velmi centrálně umístěno, takže se k němu dá většinou pohodlně dojít. Budete se divit kolik cizinců se zde objeví, ale nelekejte se, jsou to i všichni co cestují ten den do Phnom Penhu. 

Nás se to ráno sešlo asi tak 30? A po přibližně 45 minutách čekání jsme byli velmi úspěšně naskládáni do autobusu s kapacitou přibližně 15 a bez zavazadlového prostoru. O čtvrt hodiny cesty podél řeky jsme se dostali do přístaviště a rozdělili mezi přítomné lodě. Do Phnom Penhu jezdí krytá, úzká, dlouhá speed boat, která v Kambodžském prostředí prostě vypadá krajně vtipně. Loď do Battambangu je větší klasika. Dřevěná, nepohodlné sedačky a plechová střecha se spoustou prostoru pro zavazadla a ty nejodvážnější cestovatele co nechtějí přijít o výhled. 

Zabydlela jsem se tedy nahoře a pokryla všechny okočentiny významnou vrstvou opalovacího krému. Ono v tu chvíli celá paluba vypadala jak kosmetické studio, protože všichni zvolili stejný postup. Co tedy určitě mít sebou abyste výlet ve zdraví přežili?

Kvalitní opalovací krém (+ něco na pozdější zakrytí ramen, krku a nohou, jinak se spálíte i s krémem...), klobouk/čepici/šátek, sluneční brýle, deku/šátek/ručník/podložku pod sebe pokud budete sedět na střeše (ten plech po poledni fakt pálí na dotek!), zásoby tekutin, jídlo (uprostřed cesty je jakási obědová zastávka, ale vlastní zdroje jsou jistota a tady na Vás opice útočit nebudou), kvalitní literární dílo na ukrácení času, toaletní papír, foťák, nadšení...

A vlastně jsem Vám ještě neřekla, proč je ta cesta lodí tak úžasná! Důvodů je hned několik. V první řadě jedete otevřenou lodí, kolem Vás proudí čerstvý vzduch a můžete si úžívat slunce až do sytosti. V další řadě to jsou samozřejmě výhledy. Cesta začíná 5 minut od jezera Tonlé Sap, kterého projedete jen nicotný kousek a stejně Vám bude připadat jako moře. Za ním se ponoříte do meandrů Tonlé Sap river (zde nádherná MAPA), která z něho odtéká a čeká Vás několik hodin hlubokého ponoru do Kambodžské chudoby, rybářského života, který je zde jedinou obživou, plovoucích vesnic a nadšených dětí, které čekají celý den na projíždějící loď aby Vám zamávaly a pak se mohly vrhnout do vln, které za sebou nechává. Více ale už obrazem, slova dále nemají význam ;-)
















Žádné komentáře:

Okomentovat