flags

flags

sobota 30. dubna 2016

Když máte v Paříži hlad a plné zuby francouzského jídla

Hned na začátek bych chtěla říct, že ano, může se stát, že už prostě nechcete francouzskou kuchyni ani vidět. Já se do tohoto stavu dostala po měsíci a týdnu ve Francii. Šlo by to ale určitě i rychleji!

Chtěla bych se s Vámi tedy podělit o dvě božské gastronomické destinace v Paříži, které nabízí přehršle možností, nejsou turistické a stopro si je zamilujete!

Možnost č. 1

Paříž je ukrutně turistická a pokud máte hlad, je strašně jednoduché udělat chybu a zaplatit strašně moc peněz, za něco co vás prostě neobohatí. Já mám tendence hlad předvídat a v tu chvíli se odstranit do postranních uliček, kde doufám, že najdu poklady. No a to jsme se takhle toulaly s mojí francouzskou kamarádkou po centru, navštívily pár obchodů a nevěděly kde oslavit večeří naše setkání.

Celine má v centru jednu očividně oblíbenou čtvrť, která tak nějak mezi nákupním centrem Les Halles a ulicí Boulevard Saint-Martin. Přestože uprostřed města, turisti jsem většinou ani nezabloudí  a tak je to krásně reálná pařížská výspa. Kochaly jsme se po obchodech a narazily na ulici Rue Tiquetonne, kterou hodlám vyhlásit za restaurační poklad! Francouzská kuchyně, tapas, Japonsko, Itálie, čajovny a já nevim co všechno a navíc s takovou úžasnou atmosférou.

A my neodolaly jedné nádherně vypadající japonské restauraci jménem La Maison du Sake. Zvenku vypadala jako malý bar s jednoduchým menu. Uvnitř se objevila druhá místnost s borovicí uprostřed našeho stolu a otevřenou kuchyní. Co se týká menu, bylo krásně stručně a šikovně poskládané na bázi moderní japonské kuchyně s francouzským vlivem, tak trochu ve stylu tapas, dolněné dvoustránkovým! výběrem saké. Ne, ve finále nás to nevyšlo levně, ale byla to úžasně uklidňující zkušenost hodná jak té útraty, tak zájmu dalších návštěvníků! Jen lehké doporučení - my byly jediné v celé restauraci bez rezervace... takže radím ošetřit předem :)

Možnost č. 2

Zde se nacházíme v takové spíš streetfoodové zóně. Což znamená nižší ceny, ale atmosféra stále k nezaplacení. Mezi Náměstím Republiky (které teda samo o sobě po teroristických útocích má docela grády) a ostrůvky s Notre Dame, se nachází židovská čtvrť, která si zaslouží návštěvu, protože je prostě jiná. Co Vám ale echt doporučím, je roh ulic - Rue de Bretagne a Rue Charlot. Proč? Naleznete tu kryté tržiště jménem L´Estaminet des enfants rouge. 

Stánky plné čerstvých květin, ovoce, zeleniny, sýrů, ryb... To je pro trh tak nějak normální. Zásadní součástí tu však jsou otevřené kuchyně a malinké stolečky mezi kterými se budete proplétat. Co si tak pamatuji najde se určitě Japonsko, Libanon, Maroko, Itálie, Francie, Fish and Chips, sandwiche, burgry... Vše s úsměvem a absolutně božskou a hlavně autentickou chutí. 

My jsme zabrzdily u Libanonu, protože tak pohledený Taboulleh prostě nešlo nechat o samotě! A za 13 EUR jsem měla plný talíř poskládaný ze tří salátů (v mém případě hummus, taboulleh a baba ganoush), k tomu dva hebké falafelové bochánky, zeleninová skvěle kořeněná směs, jogurtový dressing, libanonský chleba a Ayran na zapití. No a neodolaly jsme a u kolegů maročanů jsme se stavily pro baklavu, kterou jsem absolutně přeplněná dojídala ještě celý zbytek dne. Sedmé nebe!




Žádné komentáře:

Okomentovat