flags

flags

pátek 2. prosince 2016

A co v Kandy?

Když plánuju vícméně jakýkoliv program za hranicemi všedních dní, koukám hlavně na různé cestovatelské blogy a snažím se inspirovat tam, protože Lonely Planet a tomu podobné průvodce jsou zastaralé již v den kdy vyjdou a oficiální stránky měst a míst jsou narvané informacemi, které Vám potřebují říct oni, ale Vám ve finále nepomohou.

Co jsem našla o Kandy nebylo pozitivní, což mě docela dostalo, protože z mých minulých návštěv jsem si ho pamatovala jako docela příjemnou destinaci. Milé město v horách s o mnoho příjemnějšími teplotami než Colombo a s celkově zajímavou centrální lokací v rámci ostrova. Spousta lidí tu ale zdá se krátila své pobyty, nudila se a stěžovala si. Zavřela jsem vyhledávání a nechala zábavu volně plynout.

Ubytování

Do destinace jsme dorazily ranním vlakem a tady přichází ta část kdy Vám zase nemůžu moc doporučit ubytování, protože jsme bydlely u kamaráda. Umístění ubytování však bylo velice příjemné kousíček v kopci za jezerem, 20 minut pohodové chůze do centra města. V roce 2014 jsem s maminkou bydlela v hotelu Queens, což je nádherná koloniální budova, přímo naproti chrámu v centru, nicméně kromě té historie, mě zde neuchvátilo nic a bylo mi trošinku líto peněz. Pokoje byly děsivě hlučné, pomalu se rozpadaly a jídlo také zase za tolik nestálo. Také jsem se jednou vyskytla v něčem rozpočtu příznivějším, ale tak strašlivém ve finále, že jsem ráda, že už to nemůžu ani na mapě Kandy najít. Nicméně nestrachujte se, možností je tu opravdu mnoho.

Chrám Buddhova Zubu

Po příjezdu a ubytování jsme se vydaly na první obchůzku jezera a samozřejmě návštěvu Chrámu Buddhova Zubu. Vstupné je v tuto chvíli na 1500 LKR na osobu (v roce 2017 to bude 2000 LKR) plus dobrovolný příspěvek za hlídání bot, kde pokud jim dáte méně než 100, budou se na Vás dívat divně. Samozřejmě se Vám u vchodu bude nabízet spousta dědulů jakožto průvodců, ale tomu se nějak nejsem zvyklá podvolovat. Ke vstupence dostanete elegantně zabalené CD, tak alespoň něco milého.

Chrám je to dle mého krásný a takový nějak organizovanější než na co jsem zvyklá. V prvním patře hlavní budovy se nachází schránka samotného Zubu. Většinu dne uvidíte jen dveře před ní a fotografii Zubova uskladnění. Jednou za dopoledne a jednou za odpoledne ukážou i tu schránku otevřenými dvířky a jednou za rok Zub vyvezou na slonovi po Kandy v rámci srpnového festivalu Perahera. No, ale atmosféra je tam vždy, spousta nádherně vonících květin, které jsou obětovány a spousta modlících se, oddaných lidí.

Pokud pak vyjdete z chrámu dozadu a dáte se po malinkých schodech do patra, naleznete muzeum Chrámu Buddhova Zubu a jeho opatrování. Dále je na oploceném území chrámu také docela úžasné muzeum buddhismu, jak je pojímaný a zobrazovaný v různých zemích světa. Vstupné do obou je pro cizince zdarma, protože někomu došlo, že už zaplatili dost za celkový vstup.

Krom toho v areálu najdete krásná místa na odpočinek, spoustu malých chrámečků a prostě míst, která stojí za zastavení a prozkoumání. Za slunného dne, pro citlivější povahy doporučuji nechat si na nohou ponožky ať Vás to tak nepálí do tlapiček. A samozřejmostí jsou zahalená kolena a ramena, v tomto chrámu je obojí vyžadováno i u mužů!

Bahirawa Kanda – socha Buddhy

Chvíli jsme se pak couraly po městě a nevěděly coby. Jedno místo však člověka zaujme už při příjezdu a to drobek přerostlá socha Buddhy na kopci nad centrem. No tak jedem ne? Ale pěšky v tomhle vedru ani ránu, takže odchytit tuktuk a doufat, že se cestou neobrátí v tom stoupání na zádíčka. Nahoře zaplatíte 300 LKR za osobu a samozřejmě dobrovolný příspěvek na hlídání bot, vystoupáte pár schodů a vylomíte si krk pohledem do jeho tváře. Ale je krásný a fakt vysoký. Pod nohami má výstavku s fotografiemi a informacemi o největších Srí Lanských sochách Buddhy a já zase zjistila, jak málo jsem stihla vidět. Vedle je Mezinárodní buddhistické centrum a ano, najdete to tam napsané přesně takhle v češtině, protože se zdá, že místní mniši s námi mají nějaké svazky.

No a za zády Buddhy je schodiště, které Vás dovede minimálně do výše jeho ramen, výš bylo bohužel zamčené. Ale ten výhled stál za to už tady. Příjemné zpestření, nízké poplatky a výhled, který vážně stojí za to.













Jíme rádi, jíme vše.... jo a také pijeme

Stravování jsme tu moc nehrotily. Klasicky Srí Lansky, máme dvě kategorie – lokální a cizineckou. Nutno dodat, že večer asi tak v 7 začnou zavírat první podniky, v 9 je již zavřená absolutní většina a otevřené zůstávají jen výběr vyvolených. Lokální jsme vyzkoušely v hotelu Devon na hlavní třídě na oběd a ceny teda byly boží, ale jídlo dosti zklamalo. Kuřecí biryiani bylo české rizoto s kusem kuřete navrch a moje rice & curry prostě nemělo ten odpich. Nicméně byl to oběd za cca 300 LKR na osobu.
Večer jsme vyrazily nad jezero do Slightly Chilled Lounge Bar (Bamboo Garden), kam zamíří také lecjaký baťůžkář neb je to místo s dobrým výhledem a dobrými recenzemi online. Jído Vás vyjde již tak kolem 800 LKR, ale výběr drinků příjemný, obsluha rychlá, karty fungují a je to tu vážně příjemně Chilled.

Další večer jsme se usnesli sejít v Pub na hlavní třídě. Drinky fajn, dokonče točené pivo měli. Posezení super, protože si člověk může vybrat mezi balkonem i vnitřkem, ale jídlo? Pod 1100 LKR jídelníček nešel a tak jsme dopili a přesunuli se vedle k v 9 večer zavírajícím lokálním producentům Kottu a užili si večeři. Jsouc ještě lehce žízniví jako správní češi, odpochodovali jsme na Colombo Street a našli Victory Hotel and Bar, který je nabídkou, cenami, umístěním i klientelou velmi na pomezí lokálního a cizího zařízení a moooc se nám tam líbilo.

A co dál?

Nemyslete si, že nic jiného se v Kandy dělat nedá! V první řadě je tu jedno krásné výhledové (zdarma) místo, které jsme ale my vynechaly, celé nadšené z Buddhy na kopci. No a pak je Kandy skvělým výchozím místem pro spoustu výletů. Co mám za sebou z dříve je návštěva Univerzity v Peradenyii, která je krásná. Pokud se budete chtít podívat, prostě se projděte po areálu, je to romantika. Jinak je Peradenyie známá svými značně rozlehlými botanickými zahradami, které stojí za to. Je to relaxační procházka, za kterou akorát bohužel zase vypláznete soustu rupií. Strávit se am dají bez problémů hodiny a klidně si vemte jídlo na piknik. Jinak jsou tu skleníky, lesy, jezírka, zahrady... co si jen budete přát.


Další výlety jsou o chlup delší, ale Kandy je stále ideálním strartem – nějaký pořádný trek v pohoří Knuckles, třeba i jednodenní výlet do Sigyrie apod. Samozřejmostí pak je návštěva Sloního sirotčince v Pinnawelle, ale o tom se Vám pokusím napsat jinde!

Žádné komentáře:

Okomentovat