flags

flags

středa 30. března 2016

La Merveille

La Merveille je oficiální jméno nejvyších pater Mont Saint Michel. A nebo také malého penzionku (Bed & Breakfast, či jak by řekl francouz - Chambre d´Hotes) ve vesničce Le Luot v Normandii. Ano, spojitost ve jménu tu je, neb se nacházíme 30 minut jízdy autem od výše zmíněné památky.

- 3 patra
- 7 pokojů, z toho 3 s palandovým pokojem navíc pro rodiny s dětmi
- Velká zahrada
- Přes cestu kostel s pravidelným zvoněním v 7:00, 12:00 a 19:00
- 2 venkovní trampolíny
- Bazén
- Hřiště na petangue
- Barbecue
- Stolní fotbálek, šipky, stůl na billiard
- Suprově vybavená kuchyň, ze které ve vyvolených dnech pochází velmi originální, domácí večeřová menu
- Jeden typický angličan, 1 pes a většinou 2-4 mladí nadšenci co se našli přes Workaway

Ne, nedělám tu reklamu jen tak nějakému místu, ale mému současnému bydlišti. 



Žijeme si tu poklidně. Každý svůj pokojíček, každý své úkoly a když je čas a chuť jede se společně na výlet za poznáváním, nebo jen prostě dobrou večeří. Roger (vlastník) oplývá pravou esencí britského humoru. A že je to i na mě někdy docela dost :D. Pak jsem tu já a v tuhle chvíli Cass z Austrálie. V pátek by měla dorazit posila z Ruska a příští týden jedna Brazílie a Německo. Jo a nesmím zapomenout na věčně hladového, hyperaktivního, čtyřnhého, chlupatého kolegu jménem V-Jay. Je to trošinku obtloustlý, neuvěřitelně přátelský bretaňský ohař, milující jízdy autem a běh po pláži. 

 Vzhledem k tomu, že se nacházíme v malinkaté vesničce, musíme se o hosty hezky starat aby nám nestrádali! Ráno se podává kontinentální snídaně (bohužel jsem však koukala, že jen sladká!) s čerstvými croissanty,  Pain au chocolat a bagetami pro poctění francouzské jídelní kultury a cereáliemi z té britské! No a poslední dobou jsou na menu vložky jako například bábovka. Jak jen se to mohlo stát?

Většina hostů se staví na jednu noc a po snídani se s nimi loučíme. Pokud náhodou někdo zůstává, vyráží přes den určitě za památkami jako Mont Saint Michel, pláže vylodění na den D, zachovalá středověká města jako Dinan a Saint Malo v Bretani nebo další Unesco památky, například tapisérie v Bayoux. 

Na večer se tedy potkáme buď znovu, nebo poprvé a pokud je dostatek personálu, servíruje se večeře. Dnes jsem tuto část absolvovala já osobně poprvé a bylo to úžasné. Na přípravu jsme měli skoro celý den a ten začal doplněním surovin na trhu v přilehlém městečku Villedieu-les-Poelles. Dopoledne jsme ještě stihli připravit základ dezertu, tedy domácí čokoládovou pěnu, aby si do večera sedla v ledničce. Jako předkrm jsme poté měli Bruschetty s pečenou dýní a kozím sýrem, nebo s rajčaty a bazalkou. Hlavní jídlo byl losos s jogurtovo-horčičnou krustou s koprem, položený na bílém chřestu na másle a s křupavými bramborami. Třetím chodem byly sýrové talíře s výběrem francouzkých specialit a zakončovali jsme naším dezertem dozdobeným čerstvým ovocem. 4 chody za 1,5 hodiny, servírováno pro 6 dospělých a dvě děti, pro které jsme speciálně ještě dělali těstoviny. A teď se přiznám, protože mou spolupracovnicí byla sympatická australanka, která je vyučená a praxí ostřílená kuchařka. Nevadí! Stejně jsem zatraceně hrdá na celý výkon!



Jinak zajímavostí je, že podobné instituce jako La Merveille mají dle francouzského práva povoleno pronajímat maximálně pouze 5 pokojí a maximálně pro 15 lidí. Ne, že bych si stěžovala, alespoň nemám tolik práce, ale příjde mi to trošinku škoda. 

Co se jinak týká mé úlohy v tomto místě, tak přes den se uklízí pokoje a připravují pro nové příjezdy. K tomu je tu vždy hrouda prádla na praní a žehlení a spousta nádobí na umytí. Večer se tedy většinou vaří. A pokud ne pro hosty, ráda vařím alespoň pro nás. V mezi čase je prostor pro vymýšlení zlepšení. Vlastně celý tenhle penzion je postaven na rozličných nápadech lidí, kteří mají krásný pohled z venčí, protože tu v rámci workaway straví průměrně měsíc. Skvělé na tom je, jak jsou nápady čerstvé. Minulé léto a podzim prošla většina pokojů sympatickou změnou výmalby a výzdoby. Stejně tak se pořídilo nové ložní prádlo, matrace a ručníky. Já Si beru na starost rekonstrukci jídelny! Snažím se změnit styl servírování a zachránit nádherné stoly utopené pod děsivými ubrusy. Taky se chystám oživit zahrádku koření, která bohužel nepřežila svůj první rok. Jediná živá je tu rozmarýna, ze které tu je 4 metry široký a 2 vysoký keř. Neuvěřitelně úžasné!

A jde se spát! Zítra vařím znovu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat