flags

flags

pondělí 10. března 2014

Turistická past zvaná Angkor Wat

Kambodža se stala velkým turistickým cílem. Ročně sem míří stovky cizinců v čele s japonskými a čínskými hordami a jejich hlavní cílem je město Siem Reap. Nic Vám to neříká? A co třeba chrám zvaný Angkor Wat, už je to lepší? 

Trošinku odbočím, ale musím začít zeširoka. Pamatuji si totiž velmi dobře dobu, kdy jsem tato jména nikdy neslyšela. Za mé první seznámení vlastně může Facebook! Byli jsme na gymplu, tahle děsivá sociální síť začínala a já byla závislá na tamějších hrách. Mým největším oblíbencem byla Geo Challenge, dalo se v ní totiž vytahovat se svými znalostmi! Poznávali jsme vlajky, umisťovali světová velkoměsta na mapu a taky určovali celosvětové památky. A někde tam na jihovýchodě Asie se umisťovala fotka takové věžaté zříceniny. Ano, byl to Angkor Wat a tehdy mě ještě nijak nezaujal a upřímně jsem ani nevěřila, že by se to někdy mohlo stát. 

Město Siem Reap

Starobylý Angkor Wat je velmi jednodušše přístupný, protože je na něj víceméně nalepené moderní město s cca 175 000 obyvatel a vlastním letištěm. Nečekejte tu však žádné zázraky, hlavním cílem přeci jen je sedřít turisty z kůže.

Najdete zde nepřeberné množství hotelů všech cenových kategorií (za sebe doporučuji - One Stop Hostel), desítky masážních salónů, největší Night markety jaké jste kdy viděli, Pub street na které domorodce nepotkáte a spousty krásně předražených restaurací. Jinak zde vlastně není tolik co dělat. Je příjemné posedět u řeky, která městem protéká, navštívit nějakou tu pagodu. Můžete zajít do muzea, ale mě vstup 15USD dost odradil, speciálně když si vlastně půjdete prohlédnout sochy, které byly odvezeny z chrámů, kvůli kterým jste sem přijeli.

Jinak samozřejmě je tu pár detailů, které vás zaujmou:

1) Pneumatikové popelnice v dokonalém designu aneb opravdu skvělá recyklace!
 

2) Pavouci, hadi, hmyzáci, vše křupavé a k snědku.












3) A ano, vyplatí se tu nakoupit suvenýry, koření apod. Nezapomeňte pořídit plátěné kalhoty se slony abyste byli řádně oblečeni do chrámů ;-)
4) Pokud máte čas na zbyt, energii a dobrodružné chutě, půjčte si kolo a projeďte se k nějakému opuštěnějšímu chrámu schovanému za městem. Mě k jednomu dovedl Geocaching a byla to bomba! (viz tato keš - The water blessing)

Přístup a chrámové cestování

V první řadě se připravte, že chrámová turistika je náročný sport. Kambodža je horká a vzhledem k tomu, že s největší pravděpodobností sem zavítáte v období sucha, čeká Vás opravdové smažení. Chrámy jsou spousta schodů a schůdků, procházení, skákání a udržování rovnováhy (a s tou poslední položkou si nedělám srandu, potkala jsem člověka se zlomenýma oběma nohama po pádu za schodů). K tomu ještě připočtěte únavné davy turistů a máte před sebou teoretický obraz toho co Vás čeká v hlavním areálu.

Dalším detailem je, že nejbližší chrámy jsou vzdáleny cca 7 km od města a ty další třeba 20, 30... Co se tu snažím naznačit? Pokud máte rádi zříceniny, chrámy, historii a prostě sightseeing a chcete v oblasti strávit více jak jeden den, nebuďte romantici a nepokoušejte se to celé odjezdit na kole. Zničí Vás to a neužijete si tu podívanou jak by se patřilo.

Jak se tedy k chrámům dostat? Vaším cílem bude ulovit Tuk-Tuk. Všichni místní tuktukáři znají chrámy z paměti a budou Vám rádi celý den k službám. A za takovéhle celodenní cestování zaplatíte něco v rozmezí 10-20 USD v závislosti na počtu lidí ve vozidle a plánované vzdálenosti. Je to nesmírně pohodlné, rychlé, odpočinete si mezi chrámy, vědí kde se dá najíst (ale připravte se že jídlo pod 5 USD pravděpodobně v areálu nenajdete), vždy na Vás budou čekat ať Vám prohlídka bude trvat 10 minut nebo 4 hodiny.

Posledním ač zásadním dodatkem je otázka vstupného. Co se týče základního Angkorového areálu, funguje tu jednotné, časové vstupné. A opravdu to bez něj nejde, protože před každým chrámem bude znovu a znovu požádáni o předložení vstupenky. 1 den Vás vyjde na 20 USD, 3 dny na 40 USD a 7 dní na 70 USD. Pozitivní je, že vícedenní vstupné se dá rozložit. Například vaše tři dny můžete v Angkoru strávit v rozmezí celého týdne. A ano, vstupenky jsou nepřenosné, budete na nich mít svou fotku ;-)

No a co tedy vidět? Zde je můj třídenní itinerář...

1. DEN (Tuk Tuk)
Začaly jsme od menších a vzdálenějších chrámů dle doporučení dalších cestovatelů a bylo to rozhodnutí správné!

Banteay Srey


Landmine museum

Motýlí farma

Banteay Samre

East Mebon

Pre Rup

2. DEN (Tuk Tuk)
Braly jsme to od východu slunce a jediná poznámka je, že po prohlédnutí Angkor Watu ráno, bych pak otočila směr, čímž se při prohlídkách dalších míst vyhnete největším davům.

Angkor Wat

Bayon

Baphuon

Phimeanakas
Preah Palilay

Tep Pranam
Thommanom
Chau Say Thevada
Ta Keo

Ta Nei (můj favorit č.1)

Ta Prohm (Tomb Raider temple)

Banteay Kdei


3. DEN (kolo, geocaching, vynechané resty...)
Tentokrát jsem vyrazila sama a s řádnou rychlostí abych se byla schopná dostatečně chladit okolním větrem. Cílem byl velký okruh a hlavně místa, která jsem do teď vynechala nebo u nich na první pokus nebyla schopná najít keše ;-) Proto je seznam tak krátký, protože bych se většinou jen opakovala...

Preah Khan (Favorit č. 2)


Samozřejmě záleží na Vás co máte rádi. Někdo má chrámů za jeden den plné zuby, někdo se tam opravdu ztratí na týden. Někdo v Siem Reapu pobude jednu noc, já tu strávila odpočinkově tuším 5 a nelitovala jsem. Tři dny na chrámy mi přišly perfektní, osobně jsem hledala spíš místa opuštěnější a zapomenutější. Angkor Wat je neuvěřitelný, obrovský a zachovalý, ale maličký Ta Nei měl své kouzlo (a kešku :P). Pokud bych se do oblasti dostala ještě někdy, vyjela bych ještě víc na sever, kde jsou v džungli ztracené další a další objekty, které stojí za objevení.

2 komentáře:

  1. Váš článek mi doslova vyrazil dech, to jak to popisujete krásně :)
    Přesně takovýto článek jsem hledal od dob, co jsem našel tento: http://www.exotickapriroda.cz/blog/zajezdy/mesto-angkor-wat-a-jeho-pribehy
    Potom se u mě zrodila touha navštívit Angkor Wat a po přečtení vašeho článku, se ta touha ještě více prohloubila :))

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn článek, díky za inspiraci a informace.

    OdpovědětVymazat