flags

flags

sobota 7. září 2013

Mekong Delta trip

Jsou místa, která jsou prostě turisticky známá a když se pohybujete v oblasti, musíte je navštívit. A ono proč ne? Vidět řeku jako Mekong je zážitek pozoruhodný. 

Vzhledem k tomu, že jsme se pro návštěvu rozhodly ani ne po týdnu pobytu ve Vietnamu, nejely jsme na vlastní pěst, ale objednaly zájezd přes jednu z místních známých cestovních kanceláří. Doma bych to asi neudělala, ale tady vám to ušetří nervy a draho to opravdu nevyjde. Jeden den, přibližně anglicky mluvící průvodce, autobus s klimatizací, oběd, cesta lodí a návštěva několika míst - to vše za necelé 400 Kč. 

Nalodily jsme se do autobusu a ten za HCMC najel na jedinou Vietnamskou dálnici, postavenou před třemi lety. Projeli jsme kolem místa, kde se prý staví (a za 3 roky má být otevřen) monstrózní zábavní park, přirovnávaný k Disneylandu v Honkongu nebo Paříži. Umístěn mezi rýžovými políčky vypadá staveniště zatím víc než vtipně. 

Po 2 hodinách jsme přesedli z autobusu na loď v městečku Cao Bei, které je proslavené svým plovoucím trhem. Ten neslouží pro nákupy domácností po kilech či míň. Zde z lodě na loď lítají desítky kil tropického ovoce, rýže, ale třeba i štěrku, cihel... Vše pro další prodej. Naše zásadní nevýhoda byla, že jsme zde byli až po deváté hodině a tak jsme viděli jen minimum lodí. Trh začíná kolem šesté a prý není na řece skoro vody vidět :)




Poté nás čekaly klasicky turistické zastávky typu - podívejte co tu máme a hlavně si něco kupte! A tak jsme ochutnali Vietnamský čaj s Vietnamským medem a Vietnamskými limetkami, koukli jak se vyrábí chlebíčky z pufované rýže, rýžový papír a kokosové bonbony. V neposlední řadě jsme si lokli hadí pálenky. Nechutná špatně... Ale nemyslete na to co se v ní válelo :)





Čekal nás oběd v turistickém zájezdním hostinci, který ale dobře vařil a měl nádherné zahrady plné tropického ovoce a květů. Smažené závitky, polévka, vodní špenát (či co ta zelená dobrá věc byla), karamelizovaná ryba a pak také na stole dělané čerstvé závitky z okurky ananasu a pečené ryby, která se na nás tak mile usmívala. Měla následovat tradiční hudba, ale vzhledem k tomu, že ve vedlejším domě řvalo disko, nebyl to zážitek zrovna silný. Já jsem si šla radši fotit ven a viděla svého prvního kolibříka!





No a pak přišla dlouhá projížďka po té neuvěřitelné řece. Akčně jsme ukořistily jediná dvě místa na přídi a užívaly si výhled. V místě kudy jsme projížděli měl Mekong na šířku 3 km a uprostřed něj byl ostrov. Prostě neuvěřitelná plochá masa teple hnědé vody všude kam se podíváte. V tom si plavou lotosy, sem tam zde stojí bagr a plují lodě od moře či od Kambodži. Nejúžasnější je, že i když je ta voda opravdu sytě hnědá, máte z ní dojem perfektní čistoty. Nesmrdí, plave v ní lotos, příjemně chladí v tom nechutném vedru...

Poslední zastávkou byl trh ve Vingh Long, kde se dalo sehnat opravdu vše. Měli zde nádherné a voňavé tropické ovoce, spoustu čerstvé zeleniny, stejně jako rybářské vlasce, domácí potřeby. Pak ale také sušené ryby a krevety zároveň se spoustou živých mořských zvířátek - rybičky, mušle, krevety, kraby, hadi, želvičky... Taky nás tu chytil krásný odpolední vietnamský déšť, díky kterému jsme ty želvičky mohli sledovat déle...






Shrňme to - Mekong je úžasný, nekonečný a pozoruhodný. Turistické zájezdy jsou systematické, omezující, ale peníze, čas a nervy šetřící. Viděli jsme úžasné věci, ale hlavně jsme viděli kam je možné se ještě někdy podívat na vlastní pěst a zvládnout se při tom neztratit. Byl to velmi barevný den, který určitě nezapomeneme!




Žádné komentáře:

Okomentovat