flags

flags

úterý 3. září 2013

Dinner time

Já si i přiznám, že miluju jídlo :) A ty gastronomické zážitky tady jsou opravdu neuvěřitelné, takže bych se s Vámi ráda podělila o několik takových z posledních pár dnů.

Výběr restaurace pro večeřovou party v oblasti jako Vietnam vůbec není jednoduchý a tak jsme otevřeli průvodce a hledali něco zajímavého. Lonely planet je kvalitní zdroj informací, ale už by zase měli inovovat, protože jejich nejprestižněji doporučovaná restaurace, už dle místních informací ztratila glanc. Zato druhá doporučená měla v recenzích opravdu skvělé hodnocení a úžasný poměr cena/výkon a tak jsme vyrazili. Jednalo se o krásné mezinárodní setkání - 2 češky, jedna slovenka, 3 Taiwanci a jeden HongKongo-američan a večer to byl opravdu úžasný.

Co se týká drinků, ani neuvažujte o tom dát si pivo nebo Colu, přijdete o božské zážitky. Klasikou je zase čerstvý kokos, ale zde doporučuji ještě něco jiného - fresh juice. Krásně barevná sklenice se zátkou z banánového listu s absolutně čerstvým džusem. K tomu sklenka s ledem a kalíšek medu na doslazení, protože džus je opravdu přímo z plodů a nedochucovaný, tedy ani neslazený (někdy až trpce kyselý).

A jídlo už bylo na našem Taiwanském doprovodu, který ve Vietnamu žije již skoro rok no a prostě se v asijské kuchyni orientuje o mnoho lépe než my. Vybral z celého (opravdu tlustého) menu od skoro každé kategorie jednu položku a my si jen užívali výsledku. Na menu tedy bylo:
- klasická bílá rýže
- smažená rýže s mořskými plody a zeleninou
- karamelizované vepřové, které bylo přirovnáno k něčemu mezi maso z vepřo-knedlo-zelo a z guláše (nasládlé, křehké, výtečné)
- lilek s cibulí a kousky vepřového masa (velmi jemný a výtečný)
- květy cukety s kousky vepřového (no upřímně prostě jedlá kytka, dobrá ale nic zvláštního, možné nahradit špenátem, který je pouze méně barevný)
- smažené domácí tofu s lemongrass (která tu je opravdu ve všem) a chilli - bylo opravdu převýtečné, jemné a absolutně nesrovnatelné s tím, co je v Čechách v obchodech
- sladkokyselá chobotnice (moje první v životě a byla velmi chutná!)

Upřímně to byl po všech stránkách opravdu super večer. Chuťově to bylo božské a v mnoha směrech nové a úžasné. Finančně nás to vyšlo na 160 Kč na osobu a s tím kolik jsme toho ochutnali a jak nacpaní jsme byli, to je opravdu super! A v neposlední řadě to byli samí úžasní lidé a porovnávání úžasných kultur :)


Čínské knedlíčky

Další den, po dlouhém Mekongském výletě nám značně vyhládlo a tak jsme s naším taiwanským průvodcem vyrazili do Ho Či Minského China townu, že prý na knedlíky. A byly skvělé! Zase jsme si nechali objednat průřez jídelním lístkem a tak nám na stole tentokrát přistálo:

- salát z čerstvých okurek a chilli (velmi osvěžují předkrm)

- nudlová polévka s vepřovým masem a zeleninou (byla přímo neuvěřitelná! Nudle, maso i zelenina velmi chutně a jemně uvařeny a vývar chutnal po skořici! Výtečné :)
- něco typu "smažený koláč s jarní cibulkou", aneb křupavá tlustší palačinka
- talíř knedlíčků "v páře dělaných (plněné vepřovým a jarní cibulkou)
- dva talíře knedlíčků smažených (ty dělané na páře hozené na chvíli na pánev, stejná náplň)

Dohromady jsme se zase perfektně přejedli za 60 Kč na osobu a bylo to velmi příjemné zakončení už tak nádherného dne.


Seafood tour

Na pondělí nás čekal další gurmánský zážitek, tentokrát v podobě mořských potvor. Vždy je úžasné mít někoho kdo zná místní restaurace a spoustu dalších kolem sebe, se kterými si je můžete užít. A tak jsme v HCMC našli skupinu lidí, která si říká "streetfoodies" a schází se jednou měsíčně na tématickou degustační tůru. Tentokrát se jednalo o seafood = mořské plody.


Sešlo se nás necelých 30 lidí jak vietnamců tak cizinců z celého světa, každý dal organizátorovi 100 Kč, dostal lahev s pitím a vyrazili jsme do Districtu 4, slavného pro své mořské plody a zloděje. Čekaly nás 3 nejlepší pouliční podniky a spousta skvělého ochutnávání. Vzhledem k tomu, že nedokážu všechny ty potvory ani pojmenovat, popíšu jen to co mě opravdu zaujalo. Potkaly jsme spoustu mušlí, každý druh měl jinu omáčku a určitě nejvíc mě zaujaly dva druhy. Zaprvé jedny podávané ve vývaru z lemongrass, chilli a čerstvého zázvoru, který byl mimochodem výborný i samotný. Zadruhé to byly mušle podávané s burákovou omáčkou a vepřovými škvarky, které mě nutno říct ve vietnamském jídle velmi překvapily. Další určitě zajímavým objevem byli šneci, ochucení podobně jako mušle v různých omáčkách a zase se škvarky! nicméně co se týká mořských potvor, určitě stavím na první místo grilovanou chobotnici máčenou v zeleném chilli s limetovou šťávou.


Mořské potvory jsme prokládali i třeba trochou nudlí no a pak hlavně vietnamskými specialitami, které si prý nesmíme nechat ujít! Jednou z nich je strašlivě smradlavá sytě fialová omáčka vyráběná z krevet. Utrhne Vám to nos a poté i silně ochromí chuťové buňky. Vietnamci do ní s radostí namáčí čerstvé jarní závitky, se kterými já osobně mám opravdu velký problém, protože do nich patří jistá kytka (jednou mi třeba i někdo řekne jak se jmenuje), prý pomáhá lepšímu trávení, ze které mě se zvedá žaludek. To ale nic nebylo proti poslednímu chodu - kachním vejcím. Jen tak by to ale byla určitě nuda, takže ta kachní vejce jsou oplodněná a prostě je v nich už malé a lehce opeřené kachňátko. Ne, nedělám si srandu. Skalní Vietnamci je jí jen vařená, to na můj žaludek nebylo. Druhá verze je smažená, vyndaná ze skořápky a zalitá lahodnou burákovou omáčkou. Žloutek a bílek (lehce kameně tvrdý) sníte v pohodě. Při načnutí kačenky se doporučuji dívat někam za obzor, určitě ne do vaší misky. A chuťově? No... tvrdé vejce s něčím měkým, vláčným a vlastně dobrým, protože se to topí v té dobré, sladké, arašídové omáčce :)


Bon Apetit! :)


4 komentáře:

  1. Jáně, všechno vypadá přenádherně. Je to krásně nafocené a úžasně popsané, člověk ani nemusí mít velkou představivost, aby mu tekly sliny do klávesnice. Zase o důvod víc proč se poohlédnout po letence :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ochutnávat rozhodně, taky bych měl na leccos chuť.
    Ovšem varuji, jakmile uvidím zmínku o želví polévce, tak u mě končíš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No... želvičky jsme už viděli na trhu... a já se i bála zeptat proč je tam mají...

      Vymazat
  3. Dozajista to byly želvy hlídací... :)

    OdpovědětVymazat