flags

flags

pondělí 9. září 2013

Cu Chi Tunnels

V Čechách o Vietnamu neuslyšíte pořádně nic jiného, než že tam byla ta děsná válka. Je to škoda, ale také je to opravdu ta událost, která Vietnam poznamenala z daleka nejvíce a upřímně také ta, která sem táhne zatím nejvíce turistů. A na tom Vietnamci staví. Je fakt, že mají co ukazovat. Základem je určitě návštěva Válečného muzea v HCMC, ale v návaznosti je určitě zajímavé navštívit vzdálenější district Cu Chi a jeho tunely. 

Je zde velké přírodní muzeum, které Vás provede tunelovým životem Vietcongu se vším všudy. Jen z toho vyprávění začnete Vietcong prostě milovat, což je trošku pozoruhodné. 








Cu Chi se vyznačuje relativně značnou (na Vietnam určitě) nadmořskou výškou a velmi pevnou půdou, která je pro podkopávání velmi vhodná. Tunely byly vybudovány v délce 200 km a to vše ručně, pouze s motyčkami a bambusovými koši na vynášení hlíny. Ta se ale nemohla jen tak vyhazovat, protože by tunely prozradila, proto se sypala buď do Saigonské řeky nebo kráterů po bombách. Tunely měly tři patra - v horních byly obytné prostory, střední patro bylo určeno hlavně pro pohyb a spodní patra byla úniková v případě zasypání horních dvou po výbuchu. Unikalo se do Saigonské řeky. To jsem jim upřímně nezáviděla.

Vietconžští partyzáni tu žili 20 let se vším všudy. Vařilo se pod zemí - jen ráno aby kouř mohl splynout s parami pralesa. Boty se vyráběly z pneumatik amerických vozidel. Byly použitelné oboustranně aby nebylo jednoduché vystopovat směr chůze podle stop. Žilo se pod zemí, bez světla, s hady, pavouky, komáry... Munice se dělala z nevybuchlých amerických pum, z bambusu se dělaly kopí otrávené kobřím jedem, případně potřené zvířecími výkaly a močí kvůli infekci. Z tunelů byly všude v pralese úniky aby se partyzáni mohli vždy dostat za záda nepřítele a bez problémů také uniknout. 






Nutno také dodat, že Vietnamci jsou opravdu malý národ a to Vám zde připomenou opravdu na každém kroku. Přesunovací tunely jsou asi tak velké jako jezevčí nora a i tak se tu Vietnamci vesele plazili. V poslední části prohlídky areálu dostanete pozvánku do tunelu. Určitě jí nevynechte, ale věřte, že vás budou bolet záda, kolena a ostatní příslušenství. A hlavně se neuvěřitelně zpotíte. Je tam vlhko, je tam teplo a i když jsou ty tunely "zvětšené pro cizince, tak aby se tam vešel i řádný američan" nelze se pohybovat jinak než stylem kačátko. No dobrá, můžete lézt klidně po čtyřech v tom bahně. Tunelová exkurze je tak dlouhá jak se cítíte - minimálně 20 metrů, maximálně 100. A když zapomene vylézt i tam, průvodce Vám doporučí, abyste pokračovali hlavně rovně, Vpravo je Kambodža, vlevo Saigon river...



2 komentáře:

  1. Fajn blog :) Za rok v říjnu pojedu s největší pravděpodobností taky do Vietnamu, takže jakékoliv info se hodí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za poklonu! Info bude určitě i nadále přibývat, budu ráda za přízeň :)

    OdpovědětVymazat